Days Gone a slunce zachází

Asi jedna z nejočekávanějších her od tvůrců her na Playstation, Playstation 2, PSP a PS Vita, jak to dopadlo na PS4? Dopadlo to "dobře" .Days Gone je opravdu super i když nesedne každému a jeho hodnocení je velmi rozporuplné..Začínáte asi 2.roky po apokalypse se svým kámošem "Boozerem", oba jste mmotorkáři a snad víc než život je pro Vás vlastní stroj, není se čemu divit, v Days Gone se bez svého stroje neobejdete.Jste tuláci a chcete se dostat na sever v představě že je tam lepší život. Days gone je silně příběhová hra s open world světem narozdíl od hodně srovnávané hry "The Last of Us". Jestli Vás ještě nepřetal bavit tento často opomíjený žánr her tak se máte na co těšit, zombie survival horror na motorce tu ještě není! Snad jen škoda špatné optimalizace, FPS často padají a hra se umí na vteřinku pozastavit i když máte v rukávu PS4 pro.

 

DAYS GONE_20190428155203

 

Co budeme dělat?

Mise v Days Gone se řadí mezi hlavní příběhové a vedlejší, budete plnit od vyhlazení tulácké osady až po nalezení MP3 přehrávače. Budete nalézat po celé mapě stanoviště NERO, kde jej musíte zprovoznit, najít benzín do generátoru nebo náhradní pojistku, po zprovoznění můžete toto místo používat jako bod rychlého cestování, dejte ale pozor na reproduktory, ty začnou hlásat po znovuobnovení stanoviště a přilákají nepřátele "Freakery" v blízkosti. Na stanovišti můžete přespat a doplnit zásoby.

 

DAYS GONE_20190428150329

 

Nepřátelé v podobě jakýchsi "Zombií" neoplývají bůhví jakou inteligencí, jednoduše je popravíte zblízka když jsou v malém počtu, horší je horda kterou jen tak nezastavíte, je zapotřebí použít granáty a silnější zbraně. Jako další nepřátele tu potkáte bandity a reapery kteří drží často svá stanoviště, přes které se potřebujete dostat a v neposlední řadě je tu i zmutovaná zvěř.Celková AI nepřátel není moc dobrá a přestřelky, nebo ruční souboje zvládnete bez problémů. Zbraňový arzenál je slušný, jsou tady kuše, opakovací pušky, pistole, brokovnice, ale i snajperky. Z chladných zbraní je dostupná velká škála od nohy od stolu až po požární sekeru, můžete si je i modifikovat a přidat třeba hřebíky u baseballové pálky. Chladné zbraně jsou tu snad používanější jako střelné, nevydrží věčně a musíte je opravovat nebo měnit, pokud po ruce nic nemáte tak si Deacon vystačí i se záložním nožem. Munici můžete zakoupit, doplnit na stanovišti nebo nalézt třeba v kufru policejního auta.

 

DAYS GONE  PS

 

Všude kam se dostanete potřebujete svůj stroj bez kterého se ve hře neobejdete, je potřeba během cestování doplňovat palivo a dělat případné opravy, o mechanika si svůj stroj můžete různě upravit, přidáte koncovky výfuku, silnější motor, širší gumy ale třeba i nátěr nebo nálepku na nádrž. Po celé mapě nacházíte různý loot, který udáte v obchodě za místní platidlo centy. Jedná se o jakési body za věrnost daného místa kam loot odevzdáte, můžete za ně pak zakoupit potřebnou výbavu, sbíráte třeba trofeje z Frakerů a nebo lesní byliny a houby.

Vizuélně vypadá Days Gone opravdu nádherně,za zmínku stojí dynamické počasí které je úžasně zpracované, jen škoda špatné optimalizace kdy u hry padají FPS a působí tak místy dost otravně. určitě se to ale vše opraví budoucím patchem. Budete projíždět malebné údolí plné opuštěných domů a městeček kde se určitě porozhlédnete po nějakém lootu nebo vypálíte pár hnízd Freakerů pro získání vyšší reputace. Musí se nechat že tvůrci se opravdu vyhráli s prostředím, které můžete prozkoumávat, téměř všude se dostanete, většina domů o obydlí je tak přístupná a není na zámek jak to bývá u jiných her, v kufru a pod kapotou auta neleznete doplňky k výbavě ale i zbraním v podobě tlumiče nebo minuce, v sanitce budou obvazy nebo celé lékarničky.

 

DAYS GONE_

 

I když s postupem hry dál a dál nabývá Days Gone na stereotypu, jedná se o velmi povedený survival v roli motorkáře který by si neměl nechat ujít žádný fanda tohoto žánru, hra nabídne desítky hodin zábavy v otevřeném světě možností.