Metro Exodus - napříč kontinentem

A je to tady! Pokračování veleúspěšné postapokalyptické hororrové "tunelovky" s otevřeným světem a rozlišným prostředím. Ano přesně tak, v tomto pokračování uvítáte mnoho změn od předešlého metra, které bylo původně vytvořené na PC po názvem Metro 2033, vyšlo i na Xbox 360 konzole a později druhý díl i na PS3 s názvem Metro: Last Light. Tyto 2. úspěšné díly jste si mohli zahrát pak i na PS4 a XBOX ONE v HD dvojkompilaci obou dílů pod názvem Metro Redux a vše v češtině, jak tomu bylo i u starších konzolí.

Pokračování již třetího dílu s hrdinou Arťomem nás zavede do otevřeného světa. Příběh se odehrává v několika lokacích, tvůrci se snažili vystihnout všechny roční období aby se nabažil každý hráč, od zasněžené Moskvy až po potemnělé lesy plných zmutovaných vlků a medvědů. Arťom s manželkou Annou a partou ozbrojenců se snaží dostat na lepší místo k životu, nikdo nevěří že existuje ještě nějaká civilizace a zaslíbená země, až do doby kdy Arťom přinese důkaz, začíná tak dobrodružná cesta napříč kontinentem za lepším životem.

Cestujete vlakem, dané lokace tak nabízejí možnost ovládat opuštěná vozidla, když se rozhodnete si to štrádovat pěcho, tak si připravte dostatečné množství minuce.V každé lokaci jsou jak úkoly hlavní tak vedlejší, když pojedete jen hlavní linii tak se dá Metro celkem rychle prosvištět, otevřený svět je tu ale hlavně proto, aby jste ho mohli prozkoumávat a objevovat, takže určitě doporučuji nehrát pouze hlavní příběh.

Ve světě Metra aby jste se nenudili tak skoro všude kam se dostanete nacházíte materiály z nichž vyrobíte potřebnou munici, lékarny nebo třeba vyčistíte zbraň aby byla přesnější, nezapoměňte tak prolustrovat veškerý nábytek, truhly a vše co se dá otevřít. Vše se vyrábí a vylepšuje na pracovních stolech, které naleznete na určitých místech pro odpočinek. Zbraně unesete celkem 3 a proto je dobré mít každou na jinou munici i když je tu munice dost, zbraně se dají všelijak modifikovat a vylepšování zbraní je tu fakt vymazlené, je ale nutno dodat že nové Metro je velmi dobře přizpůsobeno na stealth, v noci nejste moc vidět a je ideální tak zaútočit, všude po celém mapě a kdekoli v opuštěném kempu naleznete světla, která lze zhasnout a rožnout, důležitý prvek pro plíživou akci. Nepřátelský bunkr se dá tak vyčistit aniž by jste použili zbraň, stealth je zde velmi dobře ztvárněný, nepřátelští banditi nebo sektáři jsou chytří a když zjistí že na to prostě nemají tak se vám vzdají, je pak na vás kterou cestu zvolíte, uspíte ho pěstí nebo rovnou pošlete na onen svět. Z lootu nepřátel získáváte materiál a kousky zbraní, které použijete k modifikování vaší zbraně, můžete si ale i nepřátelskou pušku vyměnit a ponechat, naopak z monster není žádný loot, nic se tady neprodává tak by vám byla kožešina asi k ničemu. Potkáte tu nejrůznější mostra v podobě "zombií", vlkodlaků, pavouků, vodních predátorů a další ohavnosti co by jste v Metru očekávali.

Nutno dodat tak jak ve starém Metru i zde používáte svítilnu, kterou musíte dobíjet, plynovou masku, kde měníte filtry a když se vám podaří maska rozbít tak ji musíte zalepit páskou nebo se udusíte. Na horrorovou FPS je tu maličkostí poměrně dost. Graficky patří Metro rozhodně k těm lepším i když grafika občas doskočí, ale není to nic hrozného, rozvaliny, opuštěné budovy, vyschlé moře plné zakotvených lodí, exteriéry jsou úžasné a doslova vystihují atmosféru, interiéry působí také velmi věrohodně, jakási postapokalypsa je zde opravdu znát.Metro podporuje 4K rozlišení tak si to na silnějších strojích užijete o chlup více.

 

 Metro Exodus a napříč kontinentem

 

Metro Exodus je velmi povedená střílečka z postapokalyptického prostředí, kterou by si fanoušci tohoto žánru, nebo série rozhodně neměli nechat ujít, skvěle se hraje, není krátká a stereotypní, navíc je kompletně v češtině (samozřejmě bez dabingu), je kumšt již v tomto ohraném žánru vytvořit hru která bude kvalitní a Metro Exodus kvality splňuje víc než dobře, proto nic než doporučit nemůžu!