PS4 nebo XBOX ONE?

 

PS4 vs BOX_1

 

PS4 nebo XBOX One?

Velmi frekventovaná otázka, na kterou bohužel neexistuje jednoznačná odpověď. Obě herní konzole jsou prakticky srovnatelné, ale my se dnes přesto pokusíme objevit nějaké rozdíly a přijít se závěrem, která herní konzole je pro hráče lepší.

 

Něco málo o PS4

Je to již nějaký čas, co byla vydána původní konzole PS4. Nyní se na trhu objevuje vylepšená verze PS4 Pro, která je o mnoho výkonnější. Disponuje osmijádrovým procesorem s výkonem 2,1 GHz, mechanikou Blu-ray a pamětí 8 GB. Samozřejmě podporuje výstup ve 4K, samozřejmě pokud máte obrazovku, která zvládne v této kvalitě vysílat. Exkluzivními hrami pro tuto konzoli jsou například Bloodborne nebo God of War.

Něco málo o XBOX One

Příběh XBOX One je prakticky stejný jako u PS4. Od vydání původní konzole uběhl již nějaký čas, a proto přišli vývojáři s vylepšeným One X. Ten se pyšní titulem nejvýkonnější herní konzole na světě. Disponuje osmijádrovým procesorem s výkonem 2,3 GHz, mechanikou 4K UHD Blu-ray a pamětí 12 GB. Výstup je také ve 4K při 60 snímcích za vteřinu, což je opravdu velice pěkný a kvalitní obraz. Opět je nutné mít televizi, která tento přenos zvládne a samozřejmě také hry, které v takovém rozlišení poběží. Těmi exkluzivními jsou například Forza Motorsport 7 nebo Gears of Wars 4.

Jak si stojí proti sobě?

Porovnávat tyto dvě konzole je jako srovnávat jednovaječná dvojčata. I když jsou od rozdílných vývojářů, jejich výkony jsou prakticky srovnatelné. Ano, XBOX je samozřejmě výkonnější, avšak PS4 tento deficit dohání nižší cenou. Jediným podstatným rozdílem jsou tak exkluzivní hry, které si na každé z nich můžete zahrát. Proto bychom doporučovali vybírat právě podle nich. U některých však přeci jen zvítězí výkon XBOX One X, bohužel ale XBOX nemá tolik exkluzivit jako PS4. Další výhoda u XBOX je game pass, je to služba kterou si platíte měsíčně a můžete hrát neomezeně hry které tato služba nabízí, každý měsíc se přidávají nové hry ale i ze starších konzolí od společnosti Microsoft, můžete si tak zahrát nejnovější Forzu ale i postarší Mafii 2. PS4 nabízí obdobné služby avšak při placeném účtu na PSN si zahrajete tak zvané Monthly games (měsíční hry), které jsou taktéž zdarma, bohužel jsou však v omezeném množství, pro každý měsíc např. 3-6 her různých žánrů. Nevýhoda je že pokud nestihnete zakoupit zdarma tyto hry které po měsíci zmizí tak už si je nelze stáhnout, u XBOX je máte k dispozici po celou dobu.

Pokud vás tento článek nabudil ke koupi právě jedné z těchto špičkových konzolí, neváhejte a jednu z nich si pořiďte. Herní zážitek bude opravdu stát za to, tak co myslíte? které konzoli dáte palec?