PSX klasiky

Po roztržce s Nintendem se společnost Sony rozhodla vstoupit na pole konzolových her na vlastní nohy a její první pokus byl vcelku velkolepý. PlayStation je jednou z nejúspěšnějších videoherních konzolí všech dob a slouží jako most k dospělejší části herního světa.

Knihovna her pro PlayStation 1 byla skutečně obrovská - od úžasných plošinovek až po úchvatné stealth hry. Ve skutečnosti jsou některé hry tak geniální, že si je fanoušci prostě nemohou nechat ujít i teď.

Ne všechny hry pro PlayStation 1 musely být žánrově určujícími eposy, které systém vytlačily na samou hranici jeho možností. Některé z nich mohly být poměrně tlumenými zážitky se solidní prezentací a skvělou základní herní smyčkou.

Pokud jde o původní 3D plošinovky pro PlayStation, okamžitě se vám vybaví Spyro the Dragon a Crash Bandicoot. Obě série daly na PlayStationu vzniknout trilogiím, ale hry Spyro jsou často považovány za jednodušší protějšky série Crash.

Tak tomu bylo v případě PaRappa the Rapper, rytmické hry, která byla ďábelsky těžká, přestože vypadala jako vítaný zážitek. Hráči, kteří tento titul zvládli, mohli být svědky skvělého příběhu s jedinečným výtvarným stylem, který z titulu udělal kultovní klasiku.

 

parappa-the-rapper

 

Hra Castlevania je jednou z nejlegendárnějších herních sérií všech dob, ale trvalo nějakou dobu, než se jí podařilo získat takové jméno. Hlavně díky uvedení hry Symphony of the Night se série stala neuvěřitelně populární.

Symphony of the Night představila mnoho prvků, které si většina lidí spojuje s žánrem metroidvania. Získávání nových vylepšení k dosažení nových fází mapy je naprostá bomba, přičemž pomalý a uspokojivý pocit z postupu je doprovázen nádherným 2D výtvarným stylem, který dokázal vdechnout nový život každé části Drákulova hradu.

 

DqceWTQWwAAC0Pz

 

Final Fantasy 8 je bezpochyby jednou z vizuálně nejvýraznějších her pro PlayStation. Animace všech strážných sil ve hře jsou i dnes skutečně úchvatné.

Modely postav dnes možná vypadají poněkud zastarale, ale byly doby, kdy byl pohled na reálné modely postav v bitvách i v herním světě naprosto úchvatné. Hra má sice svůj díl kritiky, ale většina lidí se shoduje, že vše od nádherných animovaných scén až po předrenderovaná pozadí vypadá dodnes nádherně.

4fbf0ff8c354e

 

Silent Hill je jednou z nejlegendárnějších hororových her vůbec. Většina lidí se s ní poprvé setkala s myšlenkou psychologického hororu ve hrách, přičemž hutná a tísnivá atmosféra Silent Hillu je přímo mrazivá.

Hra stále vypadá nádherně, i když zjevné grafické nedokonalosti jsou dnes možná až příliš patrné. Bez ohledu na to je důkazem vizuálního zpracování této hry, že se hráči musí dvakrát rozmýšlet, než vstoupí do místnosti nebo se vydají do jiného koutu města.

Atmosférická a smutná série Silent Hill od společnosti Konami se konečně dočkala pozornosti i na moderních konzolích. Mnohá pokračování Silent Hillu jsou smíšeným pytlem strachu a je třeba přiznat, že právě Silent Hill 2 pro Playstation 2 je považován za mistrovské dílo série. Původní Silent Hill pojednává o chybné misi Harryho Masona, který se v Silent Hillu snaží najít svou dceru, aby narazil na morbidní historii města.

Silent Hill má spoustu věcí správně, ale jeho souboje jsou nedokonalé a prostředí hry plné mlhy zjevně zakrývá technické nedostatky. Právě Silent Hill 2 představuje mnoho charakteristických prvků série survival hororů, jako je například Pyramid Head.

Captura-de-tela-2020-08-08-19.25.46

 

Tomb Raider je kultovní kousek herní historie, který vedl k několika pokračováním a třem hraným filmům. Jeho hlavní hrdinka Lara Croft vyniká tím, že je silnou ženskou akční hrdinkou v žánru, kterému dominují muži.

Hry Tomb Raider pomohly definovat žánr 3D akčních dobrodružství, ale první hra série je plná chyb v době, kdy se PlayStation teprve hledal. Na PS1 vyšlo několik vynikajících her Tomb Raider.

ps1-at-20-lara-croft-ran-for-the-student-union-at-my-university-144301980453

Bojové hry byly na původním systému PlayStation poměrně rozšířené a posunuly grafické hranice na novou úroveň. Jedním z výrazných příkladů je Tekken 3.

Hra přepracovala bojové mechanismy série na novou úroveň, přičemž vylepšená vizuální stránka byla opravdovou lahůdkou. Tekken 3 je dalším skvělým příspěvkem do série, která naprosto překypuje kvalitou, přičemž grafika i hratelnost jsou naprosto špičkové.

tekken3-screen4

 

Crash Bandicoot je jedním z nejoblíbenějších maskotů společnosti Sony. Po třech velkých hitech v hlavní sérii, která byla obrovským hitem na původní PlayStation, byla série až donedávna odložena.

Všechny tři hry ze série vypadají na PlayStationu dodnes skvěle, přičemž Crash Bandicoot: Warped v tomto ohledu získává zvláštní zmínku. Třetí hra byla skvělou evolucí vzorce Crash Bandicoot, která sérii, která už tak překypovala stylem, dodala spoustu vkusu.

VrYTHGB

 

Parasite Eve je další skvělá RPG od Square Enix, která je velmi nedoceněná. Zaměření na body horror a hybrid tahových i real-time soubojů fanoušci uvítali.

Titul je sice krátký, ale Parasite Eve není definována svou délkou. Je to spíše úžasný výtvarný styl a jedinečný příběh, který z tohoto titulu udělal nedoceněné mistrovské dílo, které si zaslouží mnohem více pozornosti, než se mu dostává.

 

parasite-eve-2-6

 

Reflections možná omylem vytvořily jednu z nejtěžších výukových fází vůbec, ale její překonání stálo za to. Hra Driver, inspirovaná skvělými filmy o automobilových honičkách ze sedmdesátých let, vám jako tajnému policistovi nabízí spoustu různých řidičských misí, od útěků až po sledování jiných aut. Jedinečnost hry Driver na PlayStation spočívá v tom, že její čtyři městská prostředí - Miami, San Francisco, Los Angeles a New York - jsou skutečnými otevřenými světy s velkou volností při volbě vlastní trasy, což je klíčové pro to, aby vaše vyhýbání se policistům působilo organicky a uspokojivě.

1264869749.or.046725

 

Při pohledu zpět se to zdá jako hloupá otázka, ale kdysi se vedla skutečná debata o tom, zda PlayStation skutečně dokáže vytvořit 3D plošinovku - pořádnou, s velkými otevřenými scénami, ne chodbami a jeskyněmi jako Crash Bandicoot a Croc. Spyro The Dragon byl jednoznačnou odpovědí na tuto otázku. Nejenže PlayStation uměl 3D plošinovku, ale uměl ji i velmi dobře. Nejedná se o nejotevřenější hru pro PlayStation, kterou si zahrajete, ale lokace se dají báječně prozkoumat a ovládání Spyra je skvělé.

 

26486-spyro-the-dragon-playstation-screenshot-wow-this-one-looks

 

V první hře Oddworld jste se vžili do role Abeho, chudého dělníka z masokombinátu, který náhodou zjistí, že on a jeho kamarádi Mudokonové budou proměněni v chutné pochoutky. Vaším úkolem je osvobodit co nejvíce zotročených Mudokonů, a to tak, že jim budete dávat rozkazy, telepaticky ovládat nebezpečné nepřátele, házet kolem sebe granáty a podobně. Je to něco jako hybridní logická plošinovka s filmovými ambicemi Another World a ovládáním postavy Lemmings, ale s bonusem v podobě vynikajícího předrenderovaného vizuálu a poněkud černého humoru. A také Abe umí prdět .-)

 

ljzkjw9rslc51

 

Původní hra WipEout hodně přispěla k tomu, že se PlayStation stal skvělou konzolí, a rychlé futuristické závody byly stejně vzrušující i podruhé. Do hry WipEout 2097 bylo mnohem snazší proniknout díky šetrnějším kolizím a nové rychlostní třídě Vector, pomalejšímu standardu, který měl lidem usnadnit vstup do hry. Výzvy se však nezbavili - své soupeře jste nyní mohli ničit novými zbraněmi, jako je ikonický Quake Disruptor, a na mistry závodníky čekala rychlostní třída Phantom a tajný tým Piranha. Licencovaná hudba od The Prodigy a The Chemical Brothers to jen osladila.

 

45a5732337a68c38-600x338